Basiccoaching

Rebirthing

Rebirthing is een specifieke ademhalingstechniek, waarbij er intensief en ontspannen wordt adem gehaald. Het is een bewustwordingsmethode waarin de ademhaling centraal staat.Tijdens een sessie wordt intensief en ontspannen geademd, waarbij inademing en uitademing elkaar zonder pauzes opvolgen. Dit wordt verbonden ademen genoemd. Door langdurig verbonden te ademen wordt er meer zuurstof opgenomen door het lichaam. Dit reguleert de werking van het vegetatieve zenuwstelsel, men voelt zich energieker en blokkades in de ademhaling worden opgelost waardoor spanningen zowel fysiek als psychisch verminderen.

Door rebirthing komt men in contact met diepere lagen in zichzelf, het onderbewuste. Daar liggen alle ervaringen, herinneringen en diepste emoties van het bestaan opgeslagen. Negatieve ervaringen en herinneringen,die belemmerend werken op het dagelijks functioneren, worden door deze intensieve manier van ademen los gelaten. Rebirthing geeft ruimte en energie waardoor men anders kan gaan reageren op problemen of klachten die men ervaart. Bovendien kan rebirthing het contact herstellen met zelfvertrouwen, levenslust en vitaliteit.

Intensief, verbonden ademen werkt diep door op verschillende lagen van ons functioneren. Op fysiek niveau ontstaat er een diepe ontspanning doordat spanningen in het lichaam worden losgelaten. Op mentaal niveau wordt men zich bewust van de stroom van gedachten. Op emotioneel niveau kan men vastzittende emoties loslaten en traumatische ervaringen verwerken en integreren in het dagelijkse leven.


Behandeling
Voorafgaand aan de eerste rebirthing sessie vindt een intake plaats. Daarbij wordt beoordeeld of de cliënt en de hulpvraag die men heeft, zich lenen voor deze therapie. De sessies starten met ontspanningsoefeningen waarna de verbonden ademhaling wordt aangeleerd. Gedurende de sessie ligt de cliënt op een matras en wordt begeleidt door de therapeut. Een rebirthing sessie duurt gemiddeld twee uur.


Toepassingen Rebirthing is niet geschikt voor cliënten met: Bij zwangerschap is het aan te raden te wachten met rebirthen tot na de bevalling.